Stripe integráció és jelenléti ívek az 1.1 verzióban

A mai napon megjelent a Checkout Navigator 1.1-es verziója. Az új kiadás tartalmaz néhány olyan rég áhított új funkciót, mint például a Stripe fizetési kapu, illetve az eseményeknél használható jelenléti ívek, amelyek segítségével a helyszíni vendégfogadást, beléptetést tehetitek gördülékenyebbé.

Nézzük hát meg részleteiben is milyen újdonságokat tartalmaz az új csomag…


Stripe Checkout integráció

Checkout Navigator űrlap fizetési mód választó - Stripe
Most már a Stripe is választható fizetési módként

A Stripe-ot már sokan kértétek, így egyszerűen nem lehetett kihagyni a mostani verzióból. Amikor elkezdtünk dolgozni az integráción, 2 módszer közül kellett választanunk, hogy hogyan kössük össze a Stripe-ot a Navigatorral:

  • Űrlapba beépülő verzió: hasonló, ahogyan a Braintree is működik. Magába a rendelési űrlapba szúrja be a bankkártya-adatokat bekérő mezőket.
  • Stripe Checkout: hasonlóan működik, mint a Barion. Az űrlap beküldése után a felhasználót átirányítjuk a fizetési kapu honlapjára, ahonnan fizetés után visszakerül a honlapunkra.

Végül a Stripe Checkout megoldás mellett döntöttünk. Ennek az volt a legfőbb oka, hogy más bővítmények Stripe integrációjának tanulmányozása során több esetben is előfordult, hogy a beépülős Stripe esetén a 3DS (konyhanyelven: amikor a bank bekéri az SMS-ben küldött biztonsági kódokat kártyás fizetés közben – de igazából a 3DS ennél jóval többet takar) nem működött minden banknál megfelelően.

Stripe Checkout képernyő
Stripe Checkout képernyő

A Stripe Checkout esetén a 3DS-es követelményeket a Stripe a saját honlapján kezeli. Igaz, hogy emiatt a felhasználót ideiglenesen elnavigáljuk a honlapodról, de legalább biztosabbra megyünk így, hogy a vevőd pénze célba ér nálad.

A beállítási tudnivalókat megtalálod a Dokumentációban.


Jelenléti ívek

Hagyományos jelenléti ív
Hagyományos jelenléti ív

Az új verzióval egy újabb fontos lépést tettünk afelé, hogy teljesen automatizáljuk egy esemény értékesítésének adminisztrációját. Sok rendezvényszervező szereti nyilvántartani, hogy azok közül, akik az adott rendezvényre beregisztráltak, kik jöttek el végül.

Erre kézenfekvő megoldás a jelenléti ívek használata, ahol az egyik oszlopban ott vannak a nevek, a másikban pedig az aláírásoknak üres vonalak. Aki pedig valóban megjelent, azzal aláíratjuk az ívet, így tudni fogjuk, hányan jelentek meg és ki volt az pontosan, aki eljött…

Nos, a fenti egy eléggé elavult módszer, ezért javítottunk rajta!

Miért elavult?

  • Egyrészt, ha aláíratod az ívet a jelentkezőkkel, akkor először is ki kell azt nyomtatnod, biztosítanod kell tollat az aláíráshoz, stb.
  • Másrészt, miután aláírattad velük, az adatokat utólag be kell vinned a gépbe, ha akarsz velük bármit kezdeni – így sok élőmunkát igényel.
  • Harmadrészt pedig, ha az érkezők orra alá tolod a papírt, hogy itt írják alá, akkor ők láthatják a többi résztvevő nevét, aláírását is – ami nem biztos, hogy túlzottan GDPR kompatibilis.

A Checkout Navigatorban ezt a folyamatot kicsit újragondoltuk. A WordPress bővítményünkben ugyanis úgy működnek a jelenléti ívek, hogy:

  1. Automatikusan legenerálhatod őket minden eseményhez a megrendelések adatai alapján.
  2. Utána a rendezvényre való beléptetéshez elég csak a mobilodat magaddal vinned. Megoldhatod a résztvevők regisztrációját teljesen papírmentesen.
  3. A jelenléti íven egy mozdulattal kipipálhatod, ki jelent meg és ki nem. Nem kell senkinek sem odaadnod a papírt, nem kell senkinek sem megmutatnod más résztvevők neveit – ha nem akarod.
Jelenléti ív - mobil nézet
Jelenléti ív – mobil nézet

Mégis a hagyományos, aláírós módszerre esküszöl? Az sem baj. Választhatod azt is, hogy a jelenléti íveiden aláírható vonalak jelenjenek meg és ki is nyomtathatod őket.


Új alkalom-szerkesztő az esemény típusú termékeknél

További jelentős újítás az új verziónál, hogy most már több lehetőségetek lesz testre szabni egy esemény jövőbeli alkalmait.

Például az 1.1 verziótól az alkalmaknak lehet saját áruk és címük is – nem öröklik minden esetben az eredeti alkalom beállításait. Ez akkor jó, ha pl. valamelyik alkalomnak eltérő árazást szeretnél beállítani, vagy például valami miatt az egyik alkalom eltérő helyszínen kerül megrendezésre.

Másik fontos dolog ezzel kapcsolatban, hogy a korábban létrehozott alkalmak is szerkeszthetőkké váltak. Ez azért jó, mert korábban, ha rossz dátummal került hozzáadásra egy alkalom, akkor el kellett távolítani a régit és egy újat hozzáadni. Mostantól a korábban hozzáadottak is módosíthatók.

Esemény alkalom szerkesztő
Esemény alkalom szerkesztő

További változás, hogy azok az alkalmak, amelyekre már történtek jelentkezések, ettől a verziótól már nem törölhetők. Erre azért volt szükség, nehogy véletlenül kitöröljetek egy olyan adatot, amelyikhez más, fontos adatok kapcsolódnak. Viszont ezek az alkalmak is szerkeszthetők, így pl. az elmaradt alkalomhoz könnyedén hozzá tudtok majd rendelni új dátumot.

Ami kimaradt…

A Gutenberg blokk sajnos nem tudott határidőre elkészülni, így az most kimaradt az 1.1-es verzióból. Azonban ez a fejlesztés nem fog elmaradni. Július végéig még az 1.1-es verzióvonalat fejlesztjük, így az 1.1.1 vagy az 1.1.2 verzióba bele fog kerülni.

Az új verzióból ezen kívül kikerült a Billingo API v2 támogatás. Ha összekötötted a Navigatort Billingo-val, javasoljuk, hogy mielőbb frissíts az új API kulcsra, mert a jövőben csak a Billingo API v3-at támogatjuk – A régi kulccsal nem fognak automatikusan kiállítódni a számláid! Erre a szoftver egyébként figyelmeztet is – de jobb, ha itt is jelezzük…

Sok sikert az új verzióra való frissítéshez. Ha bármiben elakadnál, tudod hol találsz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük