Rendkívüli helyzet

A koronavírus terjedése és az ennek folyományaként múlt héten bevezetett (és azóta is komolyodó) rendkívüli intézkedések bennünket is érzékenyen érintettek.

Mint ismeretes, a Checkout Navigator célközönsége a rendezvényszervezők, trénerek és tanácsadók, és őket különösen komolyan érinti a jelenlegi helyzet.

2020. márciusában folyamatosan szigorítják a rendezvények szabályozását. Olyannyira, hogy néhány hét leforgása után már szinte bármiféle személyes jelenlétet igénylő eseményt tilos vagy legalábbis nem javasolt megrendezni.

Ezen túl a tanácsadók, coach-ok szakterületén belül is tapasztalható bizonyos visszaesés. Főleg azokban az esetekben, ahol fizikai kontaktus is történik a szolgáltató és az ügyfél között, vagy amikor kis légterű helyiségben kell hosszabb időt együtt tölteniük.Számunkra, egy olyan szoftver fejlesztőjeként, amely elsősorban rendezvényszervező, tréner és tanácsadó vállalkozóknak segít értékesíteni a szolgáltatásukat, ez különösen rosszul jött.

1 évnyi fejlesztés után állunk úgy, hogy most – amikor végre elkezdhetnénk nagyobb közönségnek is hirdetni, amit megalkottunk – a célcsoportunk iparága egy külső tényezőnek köszönhetően szinte teljesen leállt.

Mivel az ügyfeleink bevétele a következő időszakban várhatóan jelentősen lecsökken, nem éreztük volna sem üzletileg jó ötletnek, sem fair-nek, ha az eredeti tervünkhöz tartjuk magunkat, azaz már júniustól fizetőssé tettük volna a rendszert.

Felajánlás a felhasználóinknak

A fentebbiek miatt a következőképp döntöttünk:

A Checkout Navigator-t a veszélyhelyzet megszűnése utáni további 3 hónapig minden felhasználónk számára ingyenessé tesszük.

Azt, hogy ez mikor ér véget, a magyar kormány nyilatkozataihoz kötjük: ahhoz, amikor kijelentik, hogy most már nyugi van, a veszély elmúlt, újra lehet rendezvényeket szervezni.

Ha pl. elhúzódik a helyzet június 13.-ig, akkor az azt jelenti, hogy szeptember 30-ig tudjátok majd ingyen használni a Navigatort.

Ezt a plusz 3 hónap hozzáadását azért láttuk szükségesnek, mert amint feloldódik a rendkívüli állapot, – bár valószínűleg gyorsan be fog indulni a piac – kell egy kis idő, amíg minden visszaáll a régi kerékvágásba és újra felpörögnek bevételeitek.

Azaz az eredeti fejlesztési tervünk így módosul:

  1. 2020. május vége – júniusig béta teszt fázis.
  2. Júniusban megjelenik az 1.0 verzió – ebből nem engedünk, tartani akarjuk magunkat a fejlesztési tervekhez.
  3. Ennek ellenére, amíg nem múlik el a vészhelyzet utáni 3. hónap, addig mindenki használhatja a szoftvert tovább a béta teszt licenszével.
  4. Majd ezután a Navigator havidíjas termékként lesz hozzáférhető.

Ezzel egyben szeretnénk csatlakozni ahhoz a kezdeményezéshez, hogy a rendkívüli helyzetre való tekintettel segítsük egymás vállalkozását valamilyen felajánlással. Közös érdekünk ugyanis, hogy mindannyian túléljük a szűkös hónapokat.

A fejleményekről a felhasználóinkat itt a Checkout Navigator blogban és email-ben is tájékoztatjuk.


Hogyan tudod rendezvényszervezőként csillapítani a bajt?

A koronavírus a legtöbbünk üzletét negatívan érinti. Nézzünk hát néhány hasznos tippet, hogyan tudod menteni, ami menthető – hogy később, a veszélyhelyzet elmúltával minél könnyebben erőre kapjon a vállalkozásod.

Amit tudsz, vigyél át online felületre

Sok esetben egy tanácsadást vagy tréninget meg lehet tartani videokonferencia formátumban is. Ehhez például nagyszerű szoftver a Zoom, de ha kevésbé nagy tudású is elég, akkor a Skype vagy a Google Hangouts is megteszi.

OK, ez nem építi olyan mélységben a kapcsolatodat a közönségeddel, mintha személyesen találkoznátok. De egy olyan helyzetben, amikor az emberek félnek közösségbe járni (vagy épp meg van tiltva nekik), akkor a személyes találkozás élménye eltörpül a fertőzéstől való félelem mellett. Azaz válaszd a kisebbik rosszat: ha csak teheted, tartsd meg a rendezvényedet az interneten (itt egy leírás: hogyan tudsz Zoom eseményt értékesíteni a Navigatorral).

Ezzel a nyilvánvaló kockázatcsökkentés mellett a vevőid bizalmát is erősíteni tudod, hiszen kimutatod: törődsz a biztonságukkal, nem akarod még véletlenül sem kockáztatni az egészségüket.

Halaszd el későbbre az eseményt

Ha csak teheted, ne csak egyszerűen lemondd az eseményt, hanem halaszd el későbbre, amikor már a járvány elmúlt. Hidd el, ha valaki már regisztrált nálad, az azt jelenti, hogy érdekli a téma, – és sok esetben ez az érdeklődés fél év múlva is fenn fog állni.

Ilyenkor visszaadjam nekik az esemény árát?

Amennyiben az eseményedre előre kellett fizetniük, úgy mindenképp ajánld fel, hogy a befizetett összeget visszautalod a résztvevőknek.

Sok szervező ezt a visszatérítést automatikusan is megteszi. Ez a lépés ugyan rövid távon kivesz a pénztárcájukból, de hihetetlenül nagy bizalmat tud ébreszteni a vevőikben.

Ezzel egy időben én azt is megkérdezném tőlük, hogy ha később megrendezésre kerül az esemény, akkor esetleg eljönnének-e. Ha igen, akkor pedig feliratkoztatnám őket egy listára, amely segítségével értesíthetem őket (a megfelelő adatvédelmi irányelvek betartásával).

Faragj le a költségekből

Mivel most pár hónapig várhatóan kisebb lesz a bevételed, nézd meg, költség oldalon mi az, amiről le tudsz mondani, vagy ideiglenesen lealkudni belőlük. Pl. előfizetések, irodabérlet, közeljövőre betervezett felújítások, luxuskiadások, stb.

Azok a költségek, amik nem létszükségleteket elégítenek ki számodra, pár hónapig simán szüneteltethetők vagy elhalaszthatók.

Gondolj arra, hogy ha több hónapig pangás van és hozzá kell nyúlj a megtakarításaidhoz, akkor ezek a költségek mennyire fognak neked fájni a végén? Egy ilyen krízis gyakran felnyitja a szemünket arra, hogy mi az, amire valóban szükségünk van, és mi az, ami nélkül simán el tudunk lenni.

Tanulj és fejlessz

Így, hogy leállt a rendezvénypiac, valószínűleg lett egy csomó felszabadult időd.

Használd ki: tanulj új dolgokat, olvass szakkönyveket, végezz el online kurzusokat, amik által a krízis visszavonultával még jobb szakemberként tudod kínálni a közönségednek a szolgáltatásod.

Ez szintén remek alkalom arra, hogy régóta halogatott fejlesztéseket elvégezz:

  • Készíts új tartalmakat a honlapodra, Facebook oldaladra, stb.
  • Újítsd fel a weboldalad vagy a nyomtatott anyagaid design-ját
  • Javíts az üzleti folyamataidon, stratégiádon
  • Készíts videós tananyagokat
  • Vagy vezess be értékesítés-automatizálást a weboldaladon – ebben pl. a Checkout Navigator segíteni tud

Konklúzió

Tudjuk, mennyire nehéz lett most hirtelen a helyzet. Lehet, hogy az, amin hetekig-hónapokig dolgoztál, most pár nap alatt szertefoszlott. De arra kérlek, ne add fel!

A történelem a tanú rá, hogy eddig még egy válság, egy járvány sem tartott örökké, így ez sem fog. Hogy meddig tart, arról lehet vitatkozni: lehet, hogy hetek, lehet, hogy nónapok. Most a lényeg, hogy alkalmazkodjunk a megváltozott helyzethez, igyekezzünk ebből kihozni a legjobbat (például nemrég olvastam, hogy Newton is a pestisjárvány idején a karanténban tette meg a legnagyobb felfedezéseit).

Reméljük, mégha minimális mértékben is, de sikerül ehhez nekünk is hozzájárulnunk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük