Keresés a dokumentációban

Itt jársz most:
E cikk tartalma

A tranzakciós email-ek egy rendszer által automatikusan, emberi beavatkozás nélkül kiküldött, személyre szóló email-ek. A tranzakciós email-ek tipikusan valamilyen előre meghatározott kiváltó ok (pl. felhasználói interakció, dátum elérkezte, adat megváltozása) bekövetkeztekor kerülnek kiküldésre.

A Checkout Navigator-ban a tranzakciós email-ek két csoportját különböztetjük meg:

 • Kötelező tranzakciós email-ek: minden megrendelésnél kiküldésre kerülnek, a megrendelési folyamat szerves részét képezik.
 • Opcionális tranzakciós email-ek: az adminisztrátor által tetszőlegesen adhatók hozzá, általában céljuk a minél jobb felhasználói élmény biztosítása a felhasználók számára.

1. Kötelező tranzakciós email-ek

Ezek olyan email-ek, amelyek nélkül a megrendelés folyamata hiányos lenne, illetve nem tudna rendesen végbemenni. Jelenleg a Checkout Navigator » Beállítások » E-mailek oldalon a következő email-beállításokat találod ebben a kategóriában:

 • Admin email (új megrendelés): az adminisztrátor kapja, ha új megrendelés történt az oldalon. Ennek segítségével tudsz értesítést kapni arról, hogyha valaki leadott egy megrendelést.
 • Vevőnek küldött email (új megrendelés): ezt a vevő kapja megrendelés után, amennyiben manuális fizetési kaput választott. Tipikusan ez egy visszaigazolás arról, hogy a megrendelés sikeresen létrejött.
  • Ezzel az email-lel kapcsolatban van egy olyan lehetőség is, hogy a Köszönet oldal tartalmát küldjük el a megrendelőnek (Mit küldjünk a "Megkaptuk a megrendelést" email-ként? » Köszönet oldal tartalma).
 • Ügyfél email (befizetés megérkezése): ez az email akkor kerül kiküldésre, ha a megrendelés státusza fizetettre lett állítva. Manuális fizetési kapu esetén ezt az adminisztrátor tudja beállítani, automatikus kapu esetén viszont ez automatikusan beállítódik, ha a fizetés megtörtént.

2. Opcionális tranzakciós email-ek

Az opcionális tranzakciós email-ek – ahogy a nevük is mondja – nem szükségesek ahhoz, hogy egy megrendelést rendben lebonyolítsunk. Viszont ügyesen használva őket jelentősen növelhetjük a vásárlói élményt.

Tipikusan ilyenek a megrendelés utáni (de fizetés előtti) „noszogató” email-ek, vagy a vásárlás utáni véleménykérő email. De esemény terméktípusnál akár az esemény dátumához is tudunk kötni tranzaciós email-eket.

a) Opcionális tranzakciós email-ek típusai

Ezeket az időzített email-eket két szinten lehet beállítani:

 • Globálisan: Checkout Navigator » Beállítások » E-mailek » Globális tranzakciós e-mailek. Az itt beállított üzenetek minden egyes megrendelés után időzítésre kerülnek.
 • Termék-szinten: Checkout Navigator » Termékek » (termék szerkesztése) » Tranzakciós e-mailek. Az itt beállított üzenetek csak az épp szerkesztett termékre vonatkoznak.

Mindkét esetben új email-t az Új tranzakciós e-mail gombbal tudunk létrehozni és az oldal mentése során kerülnek lementésre.

b) Beállítási opciók

Akár globálisan, akár termék-szinten hozunk létre új tranzakciós email-t, a következő dolgokat tudjuk beállítani velük kapcsolatban:

 • Kiváltó ok: minek kell történnie ahhoz, hogy a tranzakciós email létrejöjjön? Jelenleg 4 lehetőség közül választhatsz:
  • X nappal a megrendelés után: azaz a megrendelő űrlap beküldése után X nappal kerül kiküldésre az email
  • X nappal a fizetés után: azaz miután a megrendelés státusza fizetettre állítódik. Ez automatikus fizetési kapu esetén tipikusan a megrendelés után pár perccel történik meg (amikor a vevő kifizeti a tételt a fizetési kapu segítségével), manuális kapu esetén pedig akkor, amikor az adminisztrátor fizetettre állítja a megrendelést.
  • X nappal az esemény kezdete előtt: csak esemény típusú termékekkel működik. Ekkor az esemény kezdő dátuma előtt X nappal küldi ki a rendszer az emailt – de csak abban az esetben, ha ez az idő még nem múlt el. Pl. ha itt 3 nappal az esemény előttre van beállítva az email, de már csak 2 nap van hátra, akkor a tranzakciós email nem jön létre.
  • X nappal az esemény kezdete után: szintén csak eseményekkel működik. Segítségével az esemény utáni email-eket tudunk beállítani (pl. utókövetés céljából).
 • Napok: ez a szám fog behelyettesítődni az X helyére a kiváltó oknál. Azaz ha ennek az értéke 3, akkor az „X nappal a megrendelés után”-ból „3 nappal a megrendelés után” lesz.
 • Mikor küldjük?
  • Minden esetben: a megrendelés státuszától függetlenül küldjük az email-t ha a kiváltó ok teljesül
  • Csak akkor, ha a megrendelés ki van fizetve: ekkor fizetetlen rendelés esetén nem kerül kiküldésre az email. Ezt akkor érdemes használni, ha valami olyat szeretnénk kiküldeni, ami a nem-fizetőkre nem vonatkozik.
  • Csak akkor, ha a megrendelés még nincs kifizetve: ennek tipikus felhasználási területe a noszogató email-ek, amikor szeretnénk elérni, hogy a vevő befizesse a megrendelés árát.
 • Tárgy: az email tárgy mezője / címe.
 • Tartalom: az email tartalma. Mind a tárgy, mind a tartalom mezőben használhatók a rendeléshez kapcsolódó shortcode-ok.
Tranzakciós email-ek beállítása

3. Közös aláírás a tranzakciós email-eknél

A Checkout Navigator 1.1.1 verziójától kezdve a tranzakciós email-eknek közös aláírást lehet beállítani. Ez azt jelenti, hogy nem kell minden email alján egyenként elhelyezned az email aláírását, elegendő ezt egy helyen megadnod, a szoftverünk pedig automatikusan elhelyezi azt a tranzakciós email-ek alján.

A közös aláírást a Checkout Navigator » Beállítások » E-mailek » Közös email aláírás pontban találod a WP-Adminon belül.

Ahhoz, hogy ezt a funkciót használhasd, először engedélyezned kell a Közös aláírás engedélyezése jelölőnégyzettel. Ezután meg tudod adni, hogyan nézzen ki ez az aláírás a Közös aláírás tartalma szövegdobozban:

Közös email aláírás beállítása
Közös email aláírás beállítása

4. Időzítések ellenőrzése – Tranzakciós Email Napló

Adminisztrátorként lehetőséged van ellenőrizni, hogy milyen tranzakciós email-ek kerültek eddig kiküldésre a Checkout Navigator által, illetve az opcionális email-ek közül melyek vannak beidőzítve.

Ezt a táblázatot a Checkout Navigator » Ügyfélszolgálat » Tranzakciós Email Napló » Email napló megtekintése pontban találod a WP-Adminodban.

Ha ide elnavigáltál, kb. egy ilyen táblázatot kell látnod:

Tranzakciós email napló
Tranzakciós email napló a közelmúlt és a közeljövő email-jeivel

E táblázat tartalmazza mindazon email-ek listáját, amelyek a múltban kiküldésre kerültek, illetve azokat is, amik be vannak időzítve a közeljövőre. Az email-ek listáját több szempont alapján is lehet rendezni (ahol kék az oszlop címe).

Az email-ek 3 különböző státuszt vehetnek fel:

 • Elküldve (sent): az email már kiküldésre került
 • Időzítve (scheduled): a jövőben kerül kiküldésre, mégpedig a „Küldés ez után” oszlopban található időpont után, a következő oldalfrissítésnél.
 • Visszavonva (canceled): ilyen státuszt akkor kap az email, ha korábban be volt időzítve, de történt olyan esemény a honlapon, ami miatt már nem kell kiküldeni.
  • A fenti példában a 277-es sorszámú email-lel az történt, hogy amikor 2020 augusztus 7.-én leadta a megrendelését a vevő, automatikusan időzítésre került az email, ami 3 nap múltán figyelmezteti, hogy még nincs befizetve a megrendelése. Viszont még aznap kifizetésre került a tétel, így a rendszer automatikusan visszavontra állította a figyelmeztető email-t, nehogy kimenjen a figyelmeztetés valami olyanra, amit már befizettek.
 • Sikertelen (unsuccessful): valamiért az email kiküldése meghiúsult.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük