Keresés a dokumentációban

Itt jársz most:
E cikk tartalma

Figyelem! A Braintree-s fizetés beállításához telepíteni szükséges a Braintree add-on-t, amit a Letöltések oldalon találsz.


Ahhoz, hogy a Braintree fizetési kapun keresztül kártyás fizetéseket tudj gyűjteni a weboldalad és a Checkout Navigator plugin segítségével, ahhoz az ebben a cikkben ismertetett lépéseket kell megtenned.

Sajnos a Braintree oldala jelenleg csak angol nyelven elérhető. Igyekszem minden fontos lépést lefordítani, de ha valami nem világos, jelezd lentebb egy kommentben és ki fogom egészíteni e dokumentumot.

Éles Kártyás fizetés beállítása Braintree-vel

1) Ha még nincs neked, hozz létre egy Braintree fiókot

A fiók létrehozásához látogass el a Braintree honlapjára: https://www.braintreepayments.com/hu

A fejlécben kattints a Log in, majd az Appy for an Account linkre.

Ezután a Braintree végigléptet egy több lépéses folyamaton, ahol tipikusan a cégedről és a tevékenységi körödről kérdeznek.

2) A Braintree fiókod aktiválása

A Braintree fiókod nem lesz rögtön használható állapotban. Ahhoz, hogy a Checkout Navigator-val összeköthesd, először át kell esned egy ellenőrzési folyamaton, illetve kérned kell tőlük, hogy fogadhass Magyar Forintban (HUF) is fizetéseket. Ennek a lépései következnek.

A jelentkezés után a Braintree küld neked egy üdvözlő emailt, valamint egy másikat is amiben a következő dolgokat kérik tőled válaszlevélben:

 • Igazold magad az útleveled vagy a személyi igazolványod szkennelt verziójával
 • Küldj el nekik egy elektronikus másolatot egy 6 hónapnál nem régibb közüzemi számláról, ezzel igazolva a lakcímed
 • Linkek és/vagy képernyőképek az oldalad azon részeiről, ahol a szolgáltatásod árusítod, feltünteted az áraidat és ahol a megrendeléseket felveszed.
 • Alapesetben a fiókoddal csak Euróban tudsz fizetéseket fogadni, ezért jelezd feléjük, milyen egyéb pénznemeket szeretnél hozzárendelni a fiókodhoz. Ez esetünkben a Magyar Forint (HUF) lesz.

3) A pénznem beállítása a Braintree-ben

NAGYON FONTOS! A Checkout Navigator jelenleg csak forint (HUF) alapú fizetéseket kezel. Ezért már itt, ebben a válaszlevélben kérd mindenképpen, hogy Te magyar forintban (HUF) szeretnél fizetéseket fogadni. Enélkül nem fog helyesen működni a kártyás fizetés a Navigatoron keresztül. Ezért rendkívül fontos, hogy csak olyan Braintree fiókkal kösd össze a Navigatorodat, amelyik képes forint (HUF) alapú fizetéseket fogadni.

A válaszleveled után kb. 2 nap múlva kell kapnod egy email-t, hogy a fiókodat engedélyezték. Ekkor még ne kezdd el rögtön használni, ugyanis idő kell ahhoz, hogy engedélyezzék a HUF pénznemet is.

Erre kb. további egy hetet kell várni. Amint értesítenek, hogy a Magyar Forint (HUF) pénznem is be van állítva, lépj be a Braintree fiókodba és látogass el a Settings (fogaskerék ikon) » Business oldalra.

Ekkor egy, az alábbihoz hasonló képet kell látnod. A lényeg, hogy a HUF fiók ott legyen a listában – ennek a Merchant Account ID-jét kell majd ugyanis megadnod többek között a Navigator beállításainál:

Ekkor válik teljessé a Braintree regisztrációd és ekkor kezdheted meg a Checkout Navigator beállítását.

4) Köszönet oldalak beállítása a Checkout Navigator-ban

Ha még nem használtál korábban automatikus fizetési kaput a Navigatorban, akkor először létre kell hoznod 2 új oldalt a weboldaladon (az Oldalak » Új hozzáadása pontban):

 • az egyiket akkor mutatjuk meg a felhasználónak, amikor sikeresen teljesült egy tranzakció,
 • a másikat pedig akkor, ha a fizetési kísérlet sikertelen volt.

Ezek valójában speciális köszönet oldalak, amelyekről bővebben itt olvashatsz: Köszönet oldalak beállítása.

Miután ezek az olalak megvannak, be kell állítanod őket a Checkout Navigator » Beállítások » Oldalak részben. Itt egyszerűen ki kell választanod az imént létrehozott oldalakat a megfelelő beállításnál:

Köszönő oldalak automatikus fizetési kapu esetén

5) Kapcsolat beállítása a fizetési kapuval

Ezt a WordPress Adminon belül a Checkout Navigator » Beállítások » Fizetés fülön tudod megtenni.

Itt először pipáld ki a Bankkártya (Braintree) engedélyezése négyzetet. Ezután be tudod írni a következő adatokat:

 • Braintree Merchant ID: a Braintree fiókodban a Settings (fogaskerék ikon) » API » API Keys részben találod
 • Braintree Publikus kulcs: a Braintree fiókodban a Settings (fogaskerék ikon) » API » API Keys részben találod
 • Braintree Privát kulcs: a Braintree fiókodban a Settings (fogaskerék ikon) » API » API Keys részben találod
 • Braintree Merchant Account ID: a Braintree fiókodban a Settings (fogaskerék ikon) » Business részben találod.
  • FONTOS! Jelenleg csak HUF pénznemű Braintree fiókokkal működik a Checkout Navigator. Ezt a korlátozást a későbbiekben tervezzük kivenni, amint a rendszerünk több pénznemet is tud majd kezelni.

Illetve ki tudod választani, hogy Éles (Production) vagy Teszt (Sandbox) környezetben szeretnéd használni az átjárót. Ha valós fizetéseket akarsz fogadni, akkor természetesen az éles környezetet kell használnod.

Ha ez mind megvan, akkor mentsd le a beállításokat, és ha minden jól ment, akkor ilyesmit kell látnod a megrendelési űrlapban:

Ha pedig a kártyás fizetést használja a felhasználó, akkor ez a kép tárul elé:

6) Tesztelés

Ezután javasolt letesztelned éles környezetben is a kártyás fizetést.

Javaslom, ehhez használj valamilyen kis értékű terméket – csak hogy meggyőződj róla, hogy ha egy vásárló kerül oda, akkor milyen felhasználói élményben lesz része és hogy minden rendben megy-e.


Sandbox (játékpénz) üzemmód

Ha ki szeretnéd próbálni valós pénzmozgás nélkül a Braintree-t, lehetőséged van ún. Sandbox (játékpénz) fiókot nyitni náluk. Ekkor a vásárlások során nem történik valós tranzakció, így le tudod tesztelni magát a folyamatot anélkül hogy lenne bármilyen kockázata.

FONTOS! A Sandbox módot lehetőleg soha ne használd publikus weboldalon! Ez kifejezetten egy tesztelésre szánt környezet, valós tranzakciókat nem lehet vele végrehajtani. Ezért mindenképpen csak fejlesztői, staging vagy még publikálatlan weboldalakon használd.

1) Sandbox fiók nyitása

Sandbox fiókot nagyon egyszerűen tudsz nyitni a Braintree-nél. Egyszerűen látogass el a https://www.braintreepayments.com/hu/sandbox címre és töltsd ki a Sign up for the sandbox űrlapot.

2) Sandbox fiók aktiválása

Ezután kapsz egy üdvözlő emailt egy fiók aktiváló linkkel és már kész is vagy. Mivel ez nem egy éles fiók, nem kell átesned az átvilágítási procedúrán.

3) Pénznem beállítása a Braintree Sandbox-ban

Sandbox módban nagyon egyszerűen tudsz új pénznemeket hozzáadni a rendszeredhez. Ehhez a következő lépéseket kell megtenned:

 1. Lépj be a Braintree Sandbox rendszerébe itt (az 1) pontban létrehozott fiókoddal): https://sandbox.braintreegateway.com/login
 2. Látogass el a Settings (fogaskerék ikon) » Business oldalra
 3. Itt kattints a + New Sandbox Merchant Account gombra:
 1. Az így megjelenő űrlapban állítsd be a következőket:
  • Merchant Account ID: adj egy nevet az új pénznem fiókjának. A Braintree minden pénznemet külön kereskedői (Merchant) fiókként kezel, így érdemes itt egy könnyen beazonosítható nevet adnod, pl. "cegemneveHUF"
  • Pipáld ki a Make this my default merchant account négyzetet. Ezzel állítod be, hogy a most hozzáadott HUF legyen az alapértelmezett pénznemed.
  • Vedd le a pipát az Accept PayPal elől. Jelenleg még a Checkout Navigator ezt a lehetőséget nem támogatja.
  • Az alsó, pénznemválasztó legördülőben pedig válaszd a "HUF – Hungarian Forint" opciót.
  • Ezután mehet a mentés a Save gombbal.
 1. Ezután valami ilyesmit kell látnod:

4) Köszönet oldalak beállítása a Checkout Navigator-ban

Ez teljesen ugyanúgy történik, mint éles fiók esetén. Erről bővebben itt olvashatsz: Köszönet oldalak beállítása.

5) Kapcsolat beállítása a fizetési kapuval

Ez is teljesen úgy történik, mint az éles környezet esetén. Az egyetlen különbség, hogy itt a Checkout Navigator » Beállítások » Fizetés részben a Braintree fiók típusaként a Teszt (Sandbox) környezetet kell választani.

6) Tesztelés

Ezután a Braintree-s kártyás fizetés megjelenik a [checkout-Navigator] űrlapjaidban, mint opció.

A Braintree számos teszt bankkártya-számot ad a rendelkezésünkre, amellyel le tudjuk tesztelni, mi fog történni különböző bankkártyák használata esetén, mi történik akkor, ha érvényetlen a kártya, vagy épp nem sikerül a tranzakció, stb.

Ezen teszt-kártyáknak a listáját itt találod: https://developers.braintreepayments.com/guides/credit-cards/testing-go-live/php

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük